De klassieke kabeldoorvoer voor schakelkasten, behuizingen, machinebouw en panelenbouw wordt al jaren gebruikt naar volle tevredenheid. We zijn met z’n allen gewend geraakt aan deze standaarden. Maar ook op gebied van kabelmanagement en kabeldoorvoer heeft de technologische ontwikkeling niet stil gestaan. De afgelopen jaren is er veel ontwikkeld op gebied van kabelmanagement, waarmee er nieuwe standaarden zijn gezet qua veiligheid, snelheid en flexibiliteit. Deze standaarden sluiten aan bij de huidige wensen en behoeften, onder andere door de industrie 4.0 werkwijzen. Te zien is dat steeds meer machinebouwers en engineers overstappen naar de nieuwe manier van werken en tevreden zijn met de voordelen die dit biedt.

Wat zijn de voordelen van het nieuwe kabeldoorvoer?

  • Sneller werken met kabeldoorvoer, met en zonder connectoren.
  • Eenvoudigere montage door eerst het frame in te bouwen en later kabels door te voeren.
  • Doorvoer van kabels, slangen, leidingen en vlakband.
  • Snelle en flexibele doorvoer met minimale handmatige handeling.
  • De mogelijkheid om kabels door te voeren, voordat de juiste lengte is bepaald.

Industrie 4.0 speelt een grote rol voor wat betreft de samenstelling van de schakelkast. Doordat apparaten/componenten razendsnel informatie uitwisselen is het niet meer wenselijk om een aangegoten connector te verwijderen en er een nieuwe te monteren na het doorvoeren van de kabel. Door het overzichtelijke kabelmanagement wordt het eenvoudiger storingen te voorkomen, storingen op te lossen (troubleshooten) en onderhoud/revisie werkzaamheden te plegen.

De zorg voor een ordentelijke kabeldoorvoer in de behuizing, machine of schakelkast is beter beheersbaar. Het is makkelijker om laag- en hoogspanningskabels van elkaar gescheiden te houden om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Al deze voordelen en eigenschappen maken dat het nieuwe kabeldoorvoersysteem steeds meer gebruikt wordt in de volgende sectoren:

  • Machinebouw
  • Panelenbouw
  • Apparatenbouw
  • Duurzame energiebouw
  • Maritieme en offshore sector

Er zijn meerdere systemen voorhanden op de markt. Conta-Clip is een van de producenten die met een eigen research & development een aantal uitvoeringen heeft ontwikkeld. Het unieke van de verschillende uitvoeringen is dat er voor verschillende specifieke toepassingen verschillende varianten zijn: met/zonder connector, ronde kabeldoorvoer als deelbare wartel, vlakband toepassingen, etc. Lees hier wat de meest gebruikte toepassingen zijn.

Wil je overzichtelijk kabelmanagement met meer flexibiliteit?

Voor een snelle en flexibele kabeldoorvoer, met en zonder connector bestaat er het KDSClick systeem. KDSClick bestaat uit drie componenten.

  1. het frame
  2. de inlays
  3. dichtelementen

Het frame wordt eerst op de behuizing, machine of schakelkast gemonteerd. Doordat het frame van een ingesloten afdichting is voorzien, wordt het geheel direct IP66 afgesloten. Ongeacht het oppervlakte (glad/ruw) van de behuizing/schakelkast.

De inlays en dichtelementen monteer je van binnenuit. Hierdoor kan je gemakkelijk de lengte van de kabel en/of leiding bepalen. Kabels en/of leidingen kan je gemakkelijk vervangen door een dichtelement uit de inlay te drukken, zonder het frame te hoeven demonteren van de behuizing of schakelkast.

KDSClick frame

KDSClick framesKDSClick biedt een diversiteit aan frames voor elke toepassing. De frames zijn qua maatvoering gelijk aan de industrie standaarden en kunnen hierdoor gemakkelijk toegepast worden op nieuwe en bestaande behuizingen, machines of schakelkasten. De ingesloten afdichting zorgt ervoor dat het geheel stofvrij en waterbestendig is volgens de IP66 norm ongeacht een glad of ruw oppervlakte. Is de behuizing/schakelkast voorzien van cut-outs voor wartels, dan zijn de KDSClick deelbare wartels de juiste oplossing.

KDSClick dichtelementen

KDSClick biedt een breed scala aan dichtelementen voor het doorvoerenKDSClick dichtelementen - kabeldoorvoer van kabels, pneumatische en hydraulische leidingen met of zonder connector. Dichtelementen zijn verkrijgbaar van 1 mm tot en met 35 mm, met enkele of meervoudige doorvoeropeningen. Naast ronde dichtelementen zijn ook speciale dichtelementen verkrijgbaar voor vlakbandkabel of AS-interfacekabel.

KDSClick trapezium vorm - Strain relief - kabeldoorvoerDichtelementen worden om een kabel of leiding heen geplaats. Door de trapezium vorm past het dichtelementen in elke richting in de inlay. Door de golfsnede en de vinnen aan binnen en buitenzijde is het dichtelement stofvrij en waterbestendig volgens de IP66 norm. Door het dichtelement in het frame te plaatsen ontstaat een trekontlating die voldoet aan de DIN EN 62444 norm.

Wil je kabeldoorvoer zonder connector?

Voor doorvoersystemen voor kabels, hydraulische- en pneumatische leidingen zonder connector, heeft Conta-Clip het KES systeem ontwikkeld. Dit systeem biedt een hoge kabeldichtheid en past op de industrie standaard 36 mm x 112 mm. KES bestaat uit twee varianten.

KES 2 componenten polyamide/TPEDe eerste variant bestaat uit twee componenten met een harde binnen kern van slagvast polyamide (PA 6.6 GF) en een buitenkern van TPE voor een stofvrije en waterbestendige afdichting volgens IP66.

De tweede KES variant, KES-E, bestaat alleen uit TPE. KES-E TPEDit zorgt dat de doorvoer flexibel, stofvrij en plensdicht is volgens de IP64 norm. In het midden van elke doorvoer is een centreerpunt om het prikken van het membraan te vergemakkelijken. Beide varianten bieden een hoge kabeldichtheid ten op zichtte van de klassieke wartel. Je bespaart hierdoor tijd en reduceert de kosten.

KES

De KES variant met harde binnen kern biedt op 40 cm2 tot 32 doorvoerenKabeldoorvoer doorsnede met een maximale kabel/leiding doorsnede van 6.3 mm. KES biedt doorvoeren van 3.2 mm tot en met 20.5 mm met een trekontlasting volgens DIN EN 62444 norm. KES is beschikbaar in het grijs en het zwart en heeft een hygiënisch design.

KES bestaat uit drie montagevarianten voor elke toepassing. De KES wordt vastgezet doormiddel van een boutje en een moertje. Bij de KES-R wordt het systeem in de hoeken geklikt van de opening in de behuizing, machine of schakelkast. De KES-GB wordt vastgezet door deze in de hoeken vast te klikken en doormiddel van een schroef vast te draaien in de schroefdraad die in de KES-GB ingegoten zit.

KES

KES Montage
KES Montage 2

KES-R

KES-R Montage
KES-R Montage 2

KES-GB

KES-GB Montage
KES-GB Montage 2

KES-E

De KES-E is de flexibele variant die in de industriestandaard opening van 36 x 112 mm gedrukt wordt. Met de KES-E is het mogelijk om op 40 cm2 nog meer doorvoeren te realiseren, ten opzichte van de KES; tot wel 50 doorvoeren variërend van 1.0 mm tot maximaal 8.3 mm. KES-E is geschikt voor kabel en leiding doorvoeren tot en met 16.1 mm.

Wil je meer weten?

Gebruikers van verbindingstechnieken vertrouwen al meer dan 40 jaar op de producten van CONTA-CLIP. Een van de redenen is een uitgebreid assortiment van perfecte “Made in Germany” oplossingen. Bovendien zien wij onszelf niet alleen als producent, maar tevens als veelzijdige serviceverlener en betrokken partner voor de industrie.

Op https://www.kabeldoorvoersysteem.nl/ vind je alle informatie en kan je gratis proefmonsters aanvragen.